El
Online Αποτελέσματα

Το διαγνωστικό Κέντρο BIO CARE σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε διαθέσιμο το ιατρικό σας ιστορικό 24 ώρες 365 ημέρες συνεχώς όπου και όποτε το χρειαστείτε με τον πλέον ασφαλή τρόπο μέσω της υπηρεσίας patient link απο τον H/Y ή το κινητό σας.

ΤΜΗΜΑΤΑ
Print Print
Text Size
Plus Minus

Προβολή νέων

Τα 5 συμπτώματα που σας προειδοποιούν για έμφραγμα του Μυοκαρδίου

 

 

Οσο ξαφνικό κι αν νομίζουμε οτι είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου,

οι ειδικοί υποστηρίζουν πλέον, οτι ώρες ακόμη και ημέρες πριν την εκδήλωσή του, χτυπούν χαρακτηριστικά «καμπανάκια».

Οι ενδειξεις  κινδύνου, αν δεν τις αγνοήσει κανείς, μπορούν να του σώσουν τη ζωή καθώς ο χρόνος είναι αρκετός για να επισκεφθεί τον ειδικο γιατρό και να υποβληθεί σε μια σειρά εξετάσεων.

Εως και 7 ημέρες πριν απο την εκδήλωση του εμφράγματος ο ασθενής μπορεί να νιώσει:

  • Πλάκωμα ή σφίξιμο στο στήθος.
  • Πόνο που «χτυπάει» στο στήθος, στην πλάτη και συνδυάζεται με μούδιασμα στο αριστερό χέρι.
  • Πόνο και στις δύο ωμοπλάτες, καθώς και στα δύο χέρια.
  • Πόνο στο λαιμό και μούδιασμα στο κάτω σαγόνι.
  • Πόνο στο στομάχι (ψηλά, εκεί που τελειώνει το κόκαλο του στέρνου)

 

Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται πάντα κατά τη διάρκεια κόπωσης, την ώρα για παράδειγμα, που κάποιος περπατάει βιαστικά ή ανεβαίνει μια σκάλα, μετά απο βαριές δουλειές στο σπίτι διάρκειας 1-2 ωρών ή μετά από πολύ γρήγορο περπάτημα διάρκειας 10 λεπτών.


Tο κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι, μόλις αυτός που νιώθει τα συμπτώματα σταματήσει τη δραστηριότητά του, τα ενοχλήματα υποχωρούν μέσα σε περίπου 5΄.

Σε αυτή την περίθπτωση συμαίνει ότι κάποιο αγγείο έχει σημαντική στένωση και δεν μπορεί να τροφοδοτήσει επαρκώς με αίμα την καρδιά την ώρα της προσπάθειας.

 

Αυτό είναι το μεγαλύτερο καμπανάκι που πρέπει να σσας οδηγησει κατευθυείαν στον ειδικο καρδιολόγο, ο οποίος θα σας συστήσει μια σειρά απαραίτητων εξετάσεων όπως:

  • Καρδιογράφημα
  • Bιοχημικό έλεγχο ρουτίνας (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σάκχαρο κλπ.) και ειδικές εξετάσεις αίματος (τροπονίνη, CPK).
  • Yπέρηχο καρδιάς (για να διαπιστωθεί τυχόν δυσλειτουργία στο μυοκάρδιο ή στην καρδιακή βαλβίδα).
  • Tεστ κοπώσεως, εφόσον κρίνεται απαραίτητο.


Mην αγνοείτε τη δύσπνοια


H δύσπνοια που παρουσιάζεται την ώρα της προσπάθεια, όταν για παράδειγμα περπατάτε, συχνά θεωρείται ισοδύναμη του πόνου στο στήθος και πρέπει να ελέγχεται, σύμφωνα με τους καρδιολόγους. Πρέπει να τονιστεί, ότι η δύσπνοια αυτή διαφέρει από την αναπνευστική δυσφορία των καπνιστών κατά τη διάρκεια της κόπωσης.

Aν και ο ειδικός είναι αυτός που θα κρίνει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων, σε γενικές γραμμές η αναπνευστική δυσφορία του καπνιστή αργεί να υποχωρήσει (π.χ. μετά από 10΄), ενώ η δύσπνοια που οφείλεται σε στεφανιαία νόσο υποχωρεί πιο γρήγορα (μέσα σε περίπου 5΄).


Λίγες ώρες πριν από το εμφραγμα του μυοκαρδίου ο ασθενής νιώθει έναν εξαιρετικά δυνατό πόνο στο στήθος που περιγράφεται σαν «κάψιμο» ή «μαχαιριά στην καρδιά».

O πόνος είναι τόσο δυνατός που «κόβει» την ανάσα και πανικοβάλλει τον πάσχοντα.

Παράλληλα, ο ασθενής νιώθει ότι τον λούζει κρύος ιδρώτας.

Το σύμπτωμα αυτό μπορεί να παρουσιαστεί εν ώρα ηρεμίας, μετά από ένα πλούσιο γεύμα, μια μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση, μια κατάσταση πολύ έντονου στρες ή ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να παρουσιαστεί και κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας όπως το περπάτημα.

Aκόμη και αν ο οξύς πόνος υποχωρήσει γρήγορα, η εφίδρωση και η ταχύπνοια μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και για τα επόμενα 10΄.

Eπίσης, ο ασθενής νιώθει για αρκετή ώρα ότι «χάνεται».

Στην περίπτωση αυτή πρέπει να πάτε άμεσα στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ακόμη και αν ο πόνος έχει υποχωρήσει γιατί είναι πολύ πιθανό μέσα στις επόμενες 2-3 ώρες να υποστείτε εμφραγμα. Kαλό είναι να μασήσετε άμεσα μία ασπιρίνη, εκτός εάν είχατε κρίση έλκους ή γαστρορραγίας το τελευταίο δίμηνο.

« Επιστροφή στη λίστα

Want_to

Το BIO CARE ιδρύθηκε το 1990 και καθιερώθηκε στην πρωτοπορία τω...

News_header Calendar
25.09.2018

Τρέχουμε για τον καρκίνο του μαστού με σύνθημα "φροντίδα για ζωή"

Τα Διαγνωστικά Πολυιατρεία Bio

Web-offers

Εξωτερική αιμοληψία κατ' οίκον!

Ειδικές τιμές για Check up σε ανέργους!

Πιστοποιητικό Υγείας για Σχολείο, Γυμναστήριο, Κολυμβητήριο