El
Online Αποτελέσματα

Το διαγνωστικό Κέντρο BIO CARE σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε διαθέσιμο το ιατρικό σας ιστορικό 24 ώρες 365 ημέρες συνεχώς όπου και όποτε το χρειαστείτε με τον πλέον ασφαλή τρόπο μέσω της υπηρεσίας patient link απο τον H/Y ή το κινητό σας.

ΤΜΗΜΑΤΑ
Print Print
Text Size
Plus Minus

Προβολή νέων

Τι πρέπει να ξέρετε για τον διαβήτη τύπου 2

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις

παγκοσμίως με την συχνότητά της να αυξάνει χρόνο με το χρόνο.

 

 

Πρόκειται για μια χρόνια διαταραχή του μεταβολισμού, που χαρακτηρίζεται από τη σταδιακή αύξηση των επίπεδων της γλυκόζης (σάκχαρο) στο αίμα.

Φυσιολογικά, σε κατάσταση νηστείας  η γλυκόζη στο αίμα παραμένει κάτω από τα 100mg/dl, ενώ μετά το φαγητό δεν ξεπερνά τα 140mg/dl.

Όταν ο μεταβολισμός του σακχάρου διαταραχθεί, οι τιμές αυτές αυξάνουν σταδιακά, μέχρι που το σάκχαρο ξεπερνά τα 125mg/dl ή το μετά γευματικό σάκχαρο ξεπερνά τα 200mg/dl.

Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και χρειάζεται άμεσα θεραπεία.

 

Ποιές είναι οι αιτίες εμφάνισης του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2

 

Για το 40% των περιπτώσεων τα αίτια είναι κληρονομικά ενώ για το υπόλοιπο 60% επίκτητα και συνδέονται με την κακή διατροφή, την καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης, παράγοντες που παίζουν σημαίνοντα ρόλο στην εκδήλωση της νόσου.

Σε ότι αφορά την κληρονομικότητα, έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν ποτέ δεν ευθύνεται μόνο ένα γονίδιο για τη νόσο.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2 είναι πολυγονιδιακή ασθένεια, που σημαίνει ότι για την εμφάνισή της χρειάζονται πολλά «ελαττωματικά» γονίδια.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, με μεγάλη συχνότητα εμφάνισης στην Ελλάδα, αποτελεί μια κληρονιμική νόσο που συχνά συνδέεται με τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και εμφανίζεται στο 40% των περιπτώσεων σε γυναίκες μικρότερες των 40 ετών.

Η κατανάλωση φαρμάκων μπορούν επίσης να οφείλονται για την εμφάνιση της νόσου. 
Οι επιρροές αυτές είναι ιδιαίτερα σημαντικές όταν υπάρχει προδιάθεση για τη νόσο σε συνδυασμό με παχυσαρκία ή άλλους παράγοντες κινδύνου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των κορτιζονούχων σκευασμάτων, είτε αυτά χορηγούνται από το στόμα, είτε είναι εισπνεόμενα ή ακόμα και αν είναι οφθαλμικά διαλύματα ή δερματικές αλοιφές.

Πολλά φάρμακα επίσης έχουν την τάση να ανεβάζουν ελάχιστα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αλλά αυτό πολλές φορές επαρκεί για να εκτροχιάσει το μεταβολισμό του σακχάρου σε ένα άτομο με προδιάθεση για τη νόσο, ενώ αρκετά φάρμακα προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί την εμφάνιση Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2.

 

Τι είναι η εξέταση της γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c);

 

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι μια ειδική εξέταση αίματος, που μετρά το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης του αίματος, στην οποία έχει προσκολληθεί γλυκόζη (το σάκχαρο).

Αυτή η μέτρηση μας δείχνει σε τί βαθμό υπήρχε αυξημένο σάκχαρο στο αίμα τους τελευταίους 3 μήνες. Φυσιολογικά, μόνο ένα ποσοστό μικρότερο του 5.6% της αιμοσφαιρίνης εμφανίζεται γλυκοζυλιωμένη.

Όταν υπάρχει προδιάθεση για σάκχαρο (προ διαβήτης), η τιμή αυξάνει μεταξύ του 5.7-6.4%.

Όταν ένας ασθενής εμφανίζει Σακχαρώδη Διαβήτη η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη συνήθως ξεπερνά το 6.4%.

Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη αποτελεί έγκυρη εξέταση για τη διάγνωση του Σακχαρώδους Διαβήτη σε πολλές χώρες, αλλά η μέτρησή της δεν είναι πάντα αξιόπιστη στην πατρίδα μας, λόγω έλλειψης στάνταρ μέτρησης.

Επίσης συχνά επηρεάζεται από παθήσεις όπως η μεσογειακή αναιμία, η δρεπανοκυτταρική αναιμία, η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, η ανεπάρκεια του σιδήρου, η νεφρική νόσος και άλλες ασθένειες.

Αν κάποιος φέρει παθολογική μέτρηση σακχάρου νηστείας ή παθολογική μέτρηση σακχάρου κατά την καμπύλη του σακχάρου, αλλά έχει φυσιολογική γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη, λαμβάνουμε υπόψιν περισσότερο τις μετρήσεις του σακχάρου.


Προλαμβάνεται ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2;

 

Από τη στιγμή που γνωρίζουμε τους παράγοντες κινδύνου, τους οποίους και ρυθμίσουμε η νόσος μπορεί να προληφθεί.

Αυτό απαιτεί, όμως, σημαντικές αποφάσεις, που θα αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας για πάντα.

Η άσκηση και η καλή διατροφή θα πρέπει να γίνουν πλέον μέρος της καθημερινότητας.

« Επιστροφή στη λίστα

Want_to

Το BIO CARE ιδρύθηκε το 1990 και καθιερώθηκε στην πρωτοπορία τω...

News_header Calendar
25.09.2018

Τρέχουμε για τον καρκίνο του μαστού με σύνθημα "φροντίδα για ζωή"

Τα Διαγνωστικά Πολυιατρεία Bio

Web-offers

Εξωτερική αιμοληψία κατ' οίκον!

Ειδικές τιμές για Check up σε ανέργους!

Πιστοποιητικό Υγείας για Σχολείο, Γυμναστήριο, Κολυμβητήριο