El
Online Αποτελέσματα

Το διαγνωστικό Κέντρο BIO CARE σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε διαθέσιμο το ιατρικό σας ιστορικό 24 ώρες 365 ημέρες συνεχώς όπου και όποτε το χρειαστείτε με τον πλέον ασφαλή τρόπο μέσω της υπηρεσίας patient link απο τον H/Y ή το κινητό σας.

ΤΜΗΜΑΤΑ
Print Print
Text Size
Plus Minus

Προβολή νέων

Πάνω απο 197 χιλιάδες Ελληνες πάσχουν απο Αλτσχάιμερ

Medium__

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, εμφανίζεται κι ένα νέο κρούσμα άνοιας στον κόσμο. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με την ασθένεια αναμένεται να διπλασιαστεί  παγκοσμίως στα επόμενα 20 χρόνια, φτάνοντας τα 131,5 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Στην Ελλάδα πάσχουν 197.000 συμπολίτες μας ενώ εκτιμάται ότι το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000.

Η νόσος Αλτσχάιμερ, είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας, καθώς ένα ποσοστό 50-60% του συνόλου των ασθενών με άνοια πάσχει από τη συγκεκριμένη νόσο.

Η Παγκόσμια κοινότητα έχει καθιερώσει την 21η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αλτσχάιμερ σε μια προσπάθεια να αφυπνίσει όλους κατά της νόσου την ώρα που η επιστήμη καταγράφει σημαντικές προόδους.

Λόγω της συνεχούς αύξησης του προσδόκιμου επιβίωσης, οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να τριπλασιαστούν μέχρι το 2050, με συνέπεια οι ασθενείς με άνοια παγκοσμίως να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια και οι φροντιστές τους τα 200 εκατομμύρια.

Η πρόληψη παραμένει καθοριστική ενώ η αντιμετώπιση της έχει τρεις κατευθύνσεις:

Τη φαρμακευτική αγωγή, τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που έχουν ως στόχο τους ασθενείς και τέλος την εκπαίδευση και τη στήριξη των φροντιστών και των οικογενειών τους.

Τι είναι το Αλτσχάιμερ

 

Η νόσος Αλτσχάιμερ  είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα η οποία περιγράφηκε αρχικά από το Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλοΐσιο Αλτσχάιμερ το 1906 .

Η νόσος Alzheimer χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Tau.

Γενικά εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και το λιγότερο συχνά, πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

Αν και ο κάθε πάσχων έχει Αλτσχάιμερ με έναν ιδιαίτερο τρόπο, υπάρχουν πολλά κοινά συμπτώματα.

Τα πιο πρόωρα αισθητά συμπτώματα της ασθένειας συχνά δεν διαγιγνώσκονται ως Αλτσχάιμερ αλλά ως κάτι διαφορετικό, π.χ στρες ή άλλες ψυχολογικές διαταραχές.

Στα πρώτα στάδια, το συνηθέστερο αναγνωρισμένο σύμπτωμα είναι η απώλεια μνήμης, όπως και η δυσκολία στην επαναφορά στην μνήμη πρόσφατων γεγονότων.


Η αντιμετώπιση
Η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείται σήμερα για την αντιμετώπιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι συμπτωματική. Τα φάρμακα αυτά είναι οι αναστολείς χολινεστερασών, όπως η δονεπεζίλη, η ριβαστιγμίνη, η γκαλανταμίνη, και ο ανταγωνιστής των υποδοχέων NMDA, η μεμαντίνη. Εκτός από την από του στόματος χορήγηση φαρμάκων, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία και στην καλύτερη συμμόρφωση των ασθενών, όπως π.χ. τα διαδερμικά αυτοκόλλητα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ ή άνοια της νόσου Πάρκινσον. 

Οι εξελίξεις στη διάγνωση
Ο κ. Σκαρμέας δήλωσε ότι πρόσφατα δημοσιεύτηκαν νέα κριτήρια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την ήπια νοητική διαταραχή τύπου Αλτσχάιμερ.

Τα κριτήρια αυτά, μεταξύ άλλων, προσθέτουν την ενότητα της προκλινικής (δηλαδή προ της εκδήλωσης προβλημάτων μνήμης) διάγνωσης της νόσου.

Περιλαμβάνουν δε τη χρήση βιολογικών δεικτών, όπως η απεικόνιση του αμυλοειδούς στον εγκέφαλο των ασθενών και η εξέταση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού για συγκεκριμένες πρωτεΐνες ως διαγνωστικά εργαλεία της νόσου.

Επίσης, πληθαίνουν οι μελέτες που τείνουν προς το συμπέρασμα ότι η συμμετοχή αγγειακών παραγόντων στην παθογένεια της άνοιας είναι αρκετά σημαντική, ειδικότερα στους πολύ ηλικιωμένους. Παρά ταύτα, δεν έχουμε ακόμα σαφείς αποδεδειγμένες τακτικές πρόληψης.

Οι μελέτες γενετικών παραγόντων που προδιαθέτουν για τη νόσο Αλτσχάιμερ συνεχίζουν να προσθέτουν όλο και περισσότερα γονίδια στη λίστα.

Οι προσπάθειες για θεραπευτικές προσεγγίσεις συνεχίζονται εντατικά. Στρέφονται δε όλο και περισσότερο στα πρώιμα στάδια της νόσου, πριν ακόμα εμφανιστούν σημαντικά νοητικά προβλήματα. 

Το βάρος πέφτει στην οικογένεια

Στην οικογενειοκρατική ελληνική κοινωνία, οι ανοϊκοί ασθενείς φροντίζονται στο 90% των περιπτώσεων στο σπίτι από τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγοι, παιδιά, αδέλφια).

Αλλά οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ανοϊκών ασθενών επιδρούν στην υγεία των φροντιστών, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια.

« Επιστροφή στη λίστα

Want_to

Το BIO CARE ιδρύθηκε το 1990 και καθιερώθηκε στην πρωτοπορία τω...

News_header Calendar
25.09.2018

Τρέχουμε για τον καρκίνο του μαστού με σύνθημα "φροντίδα για ζωή"

Τα Διαγνωστικά Πολυιατρεία Bio

Web-offers

Εξωτερική αιμοληψία κατ' οίκον!

Ειδικές τιμές για Check up σε ανέργους!

Πιστοποιητικό Υγείας για Σχολείο, Γυμναστήριο, Κολυμβητήριο