El
Online Αποτελέσματα

Το διαγνωστικό Κέντρο BIO CARE σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε διαθέσιμο το ιατρικό σας ιστορικό 24 ώρες 365 ημέρες συνεχώς όπου και όποτε το χρειαστείτε με τον πλέον ασφαλή τρόπο μέσω της υπηρεσίας patient link απο τον H/Y ή το κινητό σας.

ΤΜΗΜΑΤΑ
Print Print
Text Size
Plus Minus

Προβολή νέων

Πότε το απλό κρυολόγημα ...γίνεται πνευμονία

Medium__

 

Η πνευμονία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο με πάνω από 450 εκατομμύρια ανθρώπους να νοσούν κάθε χρόνο από αυτήν.

Το επικίνδυνο, είναι οτι ξεκινά ως ένα απλό κρυολόγημα με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να την αντιλαμβάνονται όταν είναι ήδη σε προχωρημένη κατάσταση.

 

Τι πρέπει να ξέρετε

Ο γενικός κανόνας για τους ενήλικες είναι πως το κοινό κρυολόγημα ΔΕΝ προκαλεί υψηλό πυρετό.

Τα συμπτώματα του είναι συνάχι, ξερόβηχας στην αρχή, πονόλαιμος, ερυθρότητα στον λαιμό, μέτριους πόνους στα οστά και τους μυς, κακουχία και δέκατα (δηλαδή θερμοκρασία μέχρι το πολύ 38 βαθμούς Κελσίου). Μάλιστα τα συμπτώματα αυτά αναπτύσσονται βαθμιαία.

Αντίθετα, αν έχετε υψηλό πυρετό (39 βαθμούς Κελσίου και πάνω), πονοκέφαλο και πολύ έντονους πόνους στα κόκαλα και τους μυς, ΔΕΝ έχετε κρυολόγημα και πρέπει να επισκεφθειτε το γιατρό σας γιατί η πνευμονία καραδοκεί.

Επιπλέον πρέπει να θορυβηθείτε όταν έντονο βήχα με πρασινωπά ή κίτρινα φλέγματα, ρίγη που κάνουν το σώμα σας να τρέμει ολόκληρο, δύσπνοια που εκδηλώνεται ακόμα κι όταν κάνετε λίγα βήματα, αίσθημα ακραίας κόπωσης, ανορεξία, οξύ (σαν μαχαιριά) πόνο στο στήθος ειδικά όταν βήχετε ή παίρνετε βαθιά ανάσα, υπερβολική εφίδρωση, ταχύπνοια και ταχυκαρδία (δηλαδή γρήγορη αναπνοή και καρδικό παλμό), μελάνιασμα στα χείλη και στα νύχια των χεριών ή νοητική σύγχυση (στους ηλικιωμένους).

 

ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ τα συμπτώματα που πρέπει να σας ενεργοποιήσουν άμεσα είναι:

* Δύσκολη και γρήγορη αναπνοή (πάνω από 45 ανάσες το λεπτό)

* Πυρετό (πάνω από 39 βαθμούς)

* Βήχα κοφτό και σύντομο (όχι έντονο). Πολλοί γονείς τον αποκαλούν «κοντόβηχα της πνευμονίας», κατά την κυρία Παρδάλη.

* Πόνο στο θώρακα και στα πλευρά ή/και πόνο στην κοιλιά που είναι επίμονος και έντονος (επειδή το σώμα των παιδιών είναι μικρό, εκείνα συχνά όταν πονάνε στο στήθος δείχνουν όλη την κοιλίτσα τους).

* Κακουχία

* Συριγμό (σφύριγμα της αναπνοής)

* Μπλε χροιά στο δέρμα, στα χείλη ή στις άκρες των δακτύλων

 

Η Αμερικανική Εταιρεία Πνευμόνων (ALA) αναφέρει 5 πράγματα που όλοι πρέπει να ξέρουμε για την πνευμονία την οποία έχει χαρακτηρίσει "επικίνδυνη ασθένεια":

 

1. Δεν είναι αναπόφευκτη. Ό,τι κι αν ισχυρίζονται οι πολέμιοι των εμβολίων, το αντιγριπικό εμβόλιο και τα εμβόλια για την πνευμονία (ουσιαστικά για τον πνευμονιόκοκκο που είναι η κύρια αιτία της) σώζουν δεκάδες χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.

Η καταλληλότερη εποχή για να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο από τον Οκτώβριο έως και το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου ώστε να κρατήσει έως το τέλος της εποχής της γρίπης.

Σε πολλούς ανθρώπους, εξάλλου, είναι απαραίτητο και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να εκδηλώσει κανείς πνευμονία.

 

2. Ο καθένας μπορεί να την εκδηλώσει. Φυσικά υπάρχουν άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν πνευμονία, αλλά η αλήθεια είναι πως ο καθένας μας, ανεξαρτήτως ηλικίας, μπορεί να την παρουσιάσει.

Στους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες πνευμονίας συμπεριλαμβάνονται:

- Το κάπνισμα

- Μια πρόσφατη ιογενής λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού (κρυολόγημα, γρίπη, λαρυγγίτιδα κ.λπ.)

- Δυσκολίες στην κατάποση εξαιτίας νευρολογικών ασθενειών, όπως το εγκεφαλικό, η άνοια, η νόσος Πάρκινσον κ.λπ.

- Τα χρόνια νοσήματα των πνευμόνων, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η βρογχεκτασία, η κυστική ίνωση κ.λπ.

- Η εγκεφαλική παράλυση

- Τα σοβαρά χρόνια νοσήματα, όπως η καρδιοπάθεια, ο σακχαρώδης διαβήτης, η κίρρωση του ήπατος κ.λπ.

- Μια πρόσφατη εγχείρηση ή τραυματισμός

- Η εξασθένηση του ανοσοποιητικού λόγω ασθένειας, ορισμένων φαρμάκων ή αυτοάνοσων νοσημάτων.

 

3. Έχει πάνω από 30 διαφορετικές αιτίες. Αν και στο 60-80% των περιπτώσεων η πνευμονία οφείλεται στον πνευμονιόκοκκο, που είναι και το μικρόβιο που συχνότερα επιπλέκει τη γρίπη, πολλά άλλα βακτήρια, ιοί, μύκητες και λοιμώδεις παράγοντες μπορεί να την προκαλέσουν.

Η αναγνώριση της αιτίας της είναι πολύ σημαντική, γιατί ανάλογα με αυτήν καθορίζεται και η θεραπεία.

 

4. Μπορεί να είναι θανατηφόρος. Από τους ανθρώπους που παθαίνουν πνευμονία λόγω πνευμονιοκόκκου, το περίπου 10% πεθαίνουν ακόμα κι αν πάρουν σωστά αντιβιοτικά, κυρίως εξαιτίας μικροβιαιμίας (μπαίνει το υπαίτιο μικρόβιο στο αίμα τους).

Άλλες πιθανές επιπλοκές της είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια, η σήψη (σηψαιμία) και τα αποστήματα πνευμόνων που είναι πιθανότερο να εκδηλωθούν στους ηλικιωμένους, τα μικρά παιδιά, σε όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό και στους πάσχοντες από άλλα χρόνια νοσήματα.

 

5. Οι καλές συνήθειες μπορεί να μας προστατεύσουν. Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών, η ακολούθηση υγιεινής διατροφής, ο επαρκής ύπνος, η αποφυγή του καπνίσματος και η τήρηση των οδηγιών των γιατρών μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο για πνευμονία, αλλά και να επιταχύνουν την ανάρρωση αν τελικά αρρωστήσουμε.

Οι συνήθειες αυτές μειώνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο να «γυρίσει» η γρίπη σε πνευμονία.

 

 

« Επιστροφή στη λίστα

Want_to

Το BIO CARE ιδρύθηκε το 1990 και καθιερώθηκε στην πρωτοπορία τω...

News_header Calendar
25.09.2018

Τρέχουμε για τον καρκίνο του μαστού με σύνθημα "φροντίδα για ζωή"

Τα Διαγνωστικά Πολυιατρεία Bio

Web-offers

Εξωτερική αιμοληψία κατ' οίκον!

Ειδικές τιμές για Check up σε ανέργους!

Πιστοποιητικό Υγείας για Σχολείο, Γυμναστήριο, Κολυμβητήριο