El
Online Αποτελέσματα

Το διαγνωστικό Κέντρο BIO CARE σας δίνει τη δυνατότητα να έχετε διαθέσιμο το ιατρικό σας ιστορικό 24 ώρες 365 ημέρες συνεχώς όπου και όποτε το χρειαστείτε με τον πλέον ασφαλή τρόπο μέσω της υπηρεσίας patient link απο τον H/Y ή το κινητό σας.

ΤΜΗΜΑΤΑ
Print Print
Text Size
Plus Minus

Προβολή νέων

Η ζωή μετά το έμφραγμα του μυοκαρδίου - Πότε επανέρχεται ο ασθενής

Medium__

 

Και μόνο στο άκουσμα της λέξης «έμφραγμα του μυοκαρδίου» οι πρώτες αντιδράσεις είναι αυτές του πανικού, του φόβου και της ανασφάλειας για τον ασθενή και τους οικείους του.

Αν ωστόσο, το έμφραγμα δεν αποδειχθεί βαρύ και δεν προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα κύτταρα της καρδιάς τότε μπορεί να θεωρηθεί ως «μια σωτήρια προειδοποίηση» για τον ασθενή.

Τι γίνεται όμως όταν ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι και ξεκινά πλέον η φάση της αποκατάστασης;

Μπορεί η ζωή να επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα;

 

Οι ειδικοί εκτιμούν οτι το διάστημα αυτό, ανάλογα με τη σοβαρότητα του επεισοδίου, διαρκεί συνήθως από 6 έως 8 εβδομάδες  μεσα στο οποίο ο ασθενής πρέπει να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής του.

Οι στόχοι της καρδιολογικής αποκατάστασης είναι ο ασθενής να κατανοήσει τα αίτια που προκάλεσαν ή ευθύνονται για το επεισόδιο και να αλλάξει τον τρόπο ζωής τους που πιθανότατα τον οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.

Να ακολουθήσει δηλαδή ένα ειδικό πρόγραμμα άσκησης που θα του επιτρέψει να επιστρέψει στις φυσιολογικές δραστηριότητές του, να σταματήσει το κάπνισμα, να εντάξει τη μεσογειακή διατροφή και φυσικά να μειώσει όσο είναι δυνατό το στρές και να κάνει ό,τι χρειάζεται για να αποφύγει μελλοντικό έμφραγμα.

Τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες ύστερα από ένα έμφραγμα, είναι πιθανόν ο ασθενής να φοβάται να ασχοληθεί με τις καθημερινές δραστηριότητές του, όπως η εργασία ή το σεξ.

 

Οδήγηση
Συνήθως δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε τον πρώτο μήνα ύστερα από ένα έμφραγμα. Σε πολλές χώρες του κόσμου η απαγόρευση ισχύει δια νόμου. Η νομοθεσία που αφορά τους ανθρώπους που οδηγούν επαγγελματικά (όπως τους οδηγούς λεωφορείων ή τους οδηγούς φορτηγών) διαφέρει από χώρα σε χώρα.

 

Σεξουαλική δραστηριότητα
Μετά από 3-4 εβδομάδες, μπορείτε να επιστρέψετε και πάλι στη σεξουαλική ζωή, αρκεί να μην το παρακάνετε. Αποφύγετε τις υπερβολές έως ότου αναρρώσετε πλήρως, κάτι που φυσιολογικά συμβαίνει 6-8 εβδομάδες μετά το έμφραγμα.

 

Εργασία
Δύο έως τρεις μήνες μετά το έμφραγμα, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους. Για όσους ασκούν ένα επάγγελμα που δεν έχει ιδιαίτερες σωματικές απαιτήσεις ούτε περιλαμβάνει έντονη σωματική καταπόνηση, οι δύο μήνες μακριά από την εργασία μπορεί να είναι αρκετοί.

Όσοι, όμως, ακολουθούν βαριά χειρωνακτική εργασία, μπορεί να χρειασθούν περισσότερη αναρρωτική άδεια.

 

Διακοπές
Για τους 2-3 πρώτους μήνες ύστερα από ένα έμφραγμα είναι ίσως ασφαλέστερο να μην ταξιδέψει ο ασθενής στο εξωτερικό. Αργότερα μπορεί πιθανότατα να ταξιδέψει όπου θέλει, υπό την προϋπόθεση ότι έχει αναρρώσει πλήρως.

 

Άγχος και κατάθλιψη
Όλοι ανησυχούν ύστερα από ένα έμφραγμα μήπως συμβεί ένα δεύτερο. Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για τον εαυτό σας και για την οικογένειά σας, ακόμα και αν δυσκολεύεστε να το περιγράψετε.

Η πιο συνήθης αντίδραση είναι η οξυθυμία, ακόμα και σε ανθρώπους που παλαιότερα ήταν πράοι.

Οι σύντροφοι των ασθενών συχνά παραπονούνται ότι οι ασθενείς γίνονται έξω φρενών με το παραμικρό. Τα προβλήματα αυτά συνήθως αμβλύνονται όταν και αν επιστρέψει ο ασθενής στην εργασία του, και η ζωή αρχίζει να κυλά πάλι ομαλά.

Το σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσετε ότι πρόκειται για φαινόμενα που μπορούν να αντιμετωπισθούν. Πολλές φορές, η συζήτηση με ανθρώπους που έχουν παρόμοια εμπειρία να είναι καθησυχαστική καθώς έχει αποδειχθεί οτι η ζωή συνεχίζεται και μετά από μια τέτοια «εμπειρία» μπορεί να είναι και καλύτερη σε ότι αφορά την ποιότητα.

 

« Επιστροφή στη λίστα

Want_to

Το BIO CARE ιδρύθηκε το 1990 και καθιερώθηκε στην πρωτοπορία τω...

News_header Calendar
25.09.2018

Τρέχουμε για τον καρκίνο του μαστού με σύνθημα "φροντίδα για ζωή"

Τα Διαγνωστικά Πολυιατρεία Bio

Web-offers

Εξωτερική αιμοληψία κατ' οίκον!

Ειδικές τιμές για Check up σε ανέργους!

Πιστοποιητικό Υγείας για Σχολείο, Γυμναστήριο, Κολυμβητήριο