Ολικής άλεσης είναι τα προϊόντα για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε αλεύρι από σπόρους που δεν απογυμνώθηκαν από τον φλοιό τους.
Ο φλοιός των δημητριακών και των καρπών γενικότερα είναι πολύ πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Οι φυτικές ίνες έχουν πολύ σημαντικές επιδράσεις στην υγεία. Προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού.
Οι ευεργετικές ιδιότητες των φυτικών ινών είναι εδώ και χρόνια γνωστές, αφού σύμφωνα με πληθώρα επιστημονικών δεδομένων, συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους, προστατεύουν την υγεία του καρδιαγγειακού και πεπτικού συστήματος, βοηθούν να κρατήσουμε χαμηλά τα επίπεδα της χοληστερόλης του αίματος και να ρυθμίσουμε τη γλυκόζη.