BIOCARE
Συχνές ερωτήσεις
Επικοινωνία για εξυπηρέτηση πελατών
Γλυφάδα
Δούσμανη 25, 166 75, Γλυφάδα
Τ: 210 89 81 624 - 7
Fax: 210 89 46 696
Email: info@bio-care.gr
Άλιμος
Λ.Βουλιαγμένης 562, 174 56, Άλιμος
Τ: 210 99 49 562
Fax: 210 99 49 561
Email: info@bio-care.gr
1Ποια προετοιμασία πρέπει να κάνει ο εξεταζόμενος για το Μικροβιολογικό τμήμα;
Παρ‘ ότι για τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των εξετάσεων που πραγματοποιούνται στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο δεν απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία, ορισμένες από τις βιοχημικές εξετάσεις που αφορούν το μεταβολικό προφίλ του εξεταζόμενου (σακχαρον αίματος, τριγλυκερίδια κ.τ.λ.) επηρεάζονται από την πρόσφατη κατανάλωση τροφής. Ως εκ τούτου, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να προσέρχεται για αιμοληψία κατόπιν νηστείας 12 τουλάχιστον ωρών προ της εξετάσεως.
Επιπλέον, για ορισμένες εξειδικευμένες μικροβιολογικές εξετάσεις (π.χ. ορμονολογικές), απαιτείται ειδική προετοιμασία, και αιμοληψία συγκεκριμένη ώρα της ημέρας. Στην περίπτωση αυτή, ο εξεταζόμενος θα πρέπει να ακολουθήσει της οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
2Ποια προετοιμασία πρέπει να κάνει ο εξεταζόμενος για Holter καρδιάς – Holter αρτηριακής πιέσεως;
Συνιστάται να φοράτε μια λεπτή κοντομάνικη μπλούζα κάτω από τα ρούχα σας, την οποία και δεν θα βγάλετε για ολόκληρο το χρονικό διάστημα (24-ωρο ή 48-ωρο) που θα έχετε τοποθετημένη επάνω σας τη συσκευή της εξέτασης.
3Ποια προετοιμασία πρέπει να κάνει ο εξεταζόμενος για Δοκιμασία κοπώσεως επί κυλιομένου τάπητα;
Συνιστάται η διακοπή των β-αναστολέων 3 μέρες προ της εξετάσεως εκτός αν ο θεράπων ιατρός συστήσει διαφορετικά.
Επιπλέον, για δική σας διευκόλυνση, προτιμάται να έχετε άνετη ενδυμασία.
4Ποια προετοιμασία πρέπει να κάνει ο εξεταζόμενος για Σπινθηρογράφημα καρδιάς;
1. Για το σπινθηρογράφημα καρδιάς την ημέρα της εξετάσεως απαιτείται να μην έχετε πιει καφέ, σοκολάτα, coca–cola ή οινοπνευματώδη. Θα μπορούσατε να πάρετε ένα ελαφρύ πρωινό εάν σας είναι απαραίτητο (προτιμήστε να το αποφύγετε).
2. Μην καπνίσετε.
3. Ενημερώστε μας εάν είστε έγκυος ή έχετε αλλεργίες.
4. Συνεχίστε να παίρνετε τα φάρμακά σας εκτός και αν ο θεράπων ιατρός σας, δώσει διαφορετική εντολή.
5. Να προσέλθετε εγκαίρως στο ραντεβού σας με άνετη-αθλητική ενδυμασία για τη δοκιμασία κοπώσεως.
5Ποια προετοιμασία πρέπει να κάνει ο εξεταζόμενος για Υπερηχοτομογράφημα άνω κοιλίας;
Για το υπερηχοτομογράφημα άνω κοιλίας η προετοιμασία περιλαμβάνει νηστεία 8-10 ωρών πριν την εξέταση (ελαφρύ μη λιπαρό γεύμα 8-10 ώρες πριν) και όχι αφεψήματα, όπως τσάι ή καφές, πριν την εξέταση.
6Ποια προετοιμασία πρέπει να κάνει ο εξεταζόμενος για Υπερηχοτομογράφημα κάτω κοιλίας;
Για το υπερηχοτομογράφημα κάτω κοιλίας (ελάσσονος πυέλου) η προετοιμασία περιλαμβάνει πλήρωση της ουροδόχου κύστεως πριν την εξέταση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη λήψη 5-8 ποτηριών νερού μία ώρα πριν την εξέταση, ενώ ο εξεταζόμενος πρέπει να κρατήσει γεμάτη την ουροδόχο κύστη μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση.
7Ποια προετοιμασία πρέπει να κάνει ο εξεταζόμενος για Λοιπά υπερηχοτομογραφήματα – Triplex;
Για τα υπερηχοτομογραφήματα τραχήλου, θυρεοειδούς, μαστών, οσχέου και triplex αγγείων, δεν απαιτείται προετοιμασία.
8Ποια η διαφορά ανάμεσα στο διακοιλιακό και το διακολπικό-ενδοκολπικό υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας;
Το υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας – ελάσσονος πυέλου στη γυναίκα, είναι μια μη επεμβατική και ανώδυνη εξέταση η οποία πραγματοποιείται για να ελεγχθούν η ουροδόχος κύστη και τα έσω γεννητικά όργανα (μήτρα, ωοθήκες), ενώ σε περίπτωση εγκυμοσύνης ελέγχονται επιπλέον οι ανατομικές δομές και λειτουργίες του εμβρύου και του πλακούντα.
Η εξέταση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους :
α) διακοιλιακά-υπερηβικά
β) διακολπικά-ενδοκολπικά
Στην πρώτη περίπτωση η κεφαλή του υπερηχοτομογράφου (ηχοβολέας) τοποθετείται πάνω στην κοιλιά της εξεταζόμενης ενώ στην δεύτερη περίπτωση ο ειδικός ηχοβολέας τοποθετείται εντός του γυναικείου κόλπου. Και οι δύο μέθοδοι έχουν συγκεκριμένα μειονεκτήματα και πλειονεκτήματα και πολλές φορές λειτουργούν συμπληρωματικά.
Πιο συγκεκριμένα, το διακολπικό υπερηχοτομογράφημα χρησιμοποιεί υπερήχους υψηλότερης συχνότητας, με αποτέλεσμα να προσφέρει καλύτερη απεικόνιση των ωοθηκών, της μήτρας και του ενδομητρίου καθώς και εικόνες υψηλότερης ευκρίνειας στην αρχή της κύησης και σε παχύσαρκες γυναίκες. Έχει, όμως, μειωμένο εύρος και βάθος απεικόνισης και πραγματοποιείται από εξειδικευμένο ιατρό, γυναικολόγο ή ακτινολόγο.
Το διακοιλιακό υπερηχοτομογράφημα είναι μια εξέταση ρουτίνας που προσφέρει μεγαλύτερο εύρος κα βάθος απεικόνισης της ελάσσονος πυέλου. Γι’ αυτό το λόγο έχει αυξημένη διαγνωστική αξία σε εκτεταμένες βλάβες της περιοχής, καθώς δύναται να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια το εύρος και το βάθος της επέκτασής τους. Χρειάζεται, όμως, ειδική προετοιμασία που αφορά πλήρωση της ουροδόχου κύστεως προ της εξέτασης, ενώ πιθανόν να αποδώσει εικόνες μειωμένης ευκρίνειας σε παχύσαρκες γυναίκες.
Σε κάθε περίπτωση, η εξεταζόμενη θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον θεράποντα ιατρό της, ο οποίος και θα της υποδείξει ποιο είδος εξέτασης είναι το καταλληλότερο για την ίδια.